Kalıplı baskı nasıl yapılır?

“JIG” yani kalıp, baskı malzemesinin hizalanması amacıyla kullanılan bir yapıdır. Kalıp kullanımı, baskı işlemi tekrarlanırken yeni malzemenin tekrar aynı konumda yerleştirilmesine ve tabla üzerinde birden fazla malzemenin dizilmesine olanak verdiği için yüksek kaliteli ve verimli seri üretimler yapma imkanı sunar.

Mimaki olarak kullanıcılarımıza bu konuda ‘’JIG Print’’ yani Kalıplı Baskı olarak adlandırılan, Rasterlink programı ile kullanabilecekleri bir özellik sunuyoruz. Kalıplı baskı özelliği yalnızca UV-LED flatbed baskı makinelerimizde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu özellik kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, baskı esnasında kalıp gözlerine dizilen malzemelerin yüksekliğidir. Malzemelerin tümünün aynı yükseklikte olması gerekir.

Bu yazımızda sizlere Mimaki UJF-6042MkII e ile ajanda baskısı üzerinden programın içine gömülü olan bu özelliği açıklayacak, yapının nasıl kullanıldığını ve ne tür avantajlar sağladığını anlatacağız. 

Kalıplı Baskı fonksiyonunu, program içinde üç farklı yöntemle açabilirsiniz:

  • Function (İşlevler) kısmından JIG Print (Kalıplı Baskı)’e tıklayabilir,
  • Alt+J kısayolunu kullanabilir ya da
  • Ekranın sağında bulunan araç çubuğundaki Kalıplı Baskı ikonuna tıklayabilirsiniz.

Bu üç yöntemden birini kullanarak Kalıplı Baskı sekmesine geldikten sonra bir taslak kaydetmeniz gerekir. Programın sunduğu arşiv oluşturma olanağı sayesinde, kaydettiğiniz bu taslağı ilerleyen zamanlarda da kullanabilirsiniz. Taslağımızı kaydettikten sonra Kalıplı Baskı boyutlandırma ayarlarına ve diğer ayarlara geçiyoruz.

Çalışma ekranı ‘Kalıp Düzeni’ ve ‘Kalıp Özellikleri’ olmak üzere iki sekmeye ayrılmaktadır.

Kalıp düzeni sekmesinde, ölçeklendirme kısmından baskı datanızın boyutlarını ayarlayabilirsiniz. Programın kullanıcılara sunduğu bir diğer avantaj da baskı boyutuyla oynarken orijinal boyutuyla orantılı ölçüde büyütme ve küçültme yapılabilmesidir.

Her ne kadar ajanda baskımızda kullanmasak da, baskı datasını 90, 180, 270 derece açılarla döndürebilir ya da datayı aynalayarak ters görüntü elde edebilirsiniz. Ayrıca buradan kalıbın üretim aşamasında oluşabilecek açısal kaymaları da düzeltebilir ve bu sayede sorunsuz bir şekilde baskı işlemi gerçekleştirebilirsiniz. 

16 adet kalıp gözümüz olduğu ve tüm gözleri doldurduğumuz için kopya sayısını 16 olarak giriyoruz. Program, aynı zamanda baskı esnasında kalıp gözlerinden istediğinize baskı gönderip istediğinizi atlayabilmenize olanak verir. Örneğin, kalıp gözlerimizden bir tanesinin hasar gördüğünü varsayalım. Bu hasarlı kalıp gözünü devreden çıkarmak için ‘Ayar’ bölümünden gerekli ayarları yapabilirsiniz. Bu bölümde her kalıp gözü için ayrı ayrı detaylı bir ayar yapmanız mümkündür.

Kopya sayısını girdikten sonra, kalıp özellikleri sekmesine gidiyoruz. Bu sekmede program ‘Kalıp’, ‘Kalıp Gözü’ ve ‘Ayar’ olmak üzere üç ana kolda ayar yapabilme imkanı sunar. 

Kalıp bölümünde, baskı kalıbının tabla üzerinde hizalanması ve yerleştirilmesi gibi ayarlar yapılmaktadır. Burada kalıbın ebatlarını girebilirsiniz.

Kalıp gözü ise baskı malzemesine göre oluşturduğumuz bölümdür. Bu alanda boyut kısmına kalıp gözünün ölçüleri girilmelidir. Ajanda kalıbımızın ölçülerini (ajandaların oturduğu gözün ölçüleri) giriyoruz.

Adet kısmına ise kaç adet kalıp gözü olacağı girilmelidir. Kalıbımızda enden 4, boydan 4 adet göz bulunduğu için genişliği 4, yüksekliği 4 olarak giriyoruz. Aralık (Orijin Mesafesi) kısmından kalıp gözleri arasındaki mesafeyi ayarlıyoruz.

İlk konum, oluşturulan kalıbın baskı tablasında nasıl yerleştirileceğini ve baskı başlangıç konumunu; yerleşim ise, datanın kalıp gözü üzerinde nasıl hizalanacağını ayarlamaktadır.

Bütün bu ayarları yaptıktan sonra artık ajandalarımız için baskıyı gönderebiliriz.

Yükseklik farkı bulunan malzemelere baskı yaparken LD mod işlevini kullanmanız, daha net ve kusursuz sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Malzemenizi yerleştirip kalıp düzeni ve kalıp özellikleri ayarlarını gerçekleştirdikten sonra, kalite sekmesine gelerek profil ve çözünürlük ayarlarını yapabilirsiniz. LD mod için malzeme yüksekliğine göre seçebileceğiniz LD1 ve LD2 modları mevcuttur.

Kullanıcılarımız tarafından oldukça yaygın olarak kullanılan Kalıplı Baskı özelliği, UV-LED flatbed baskı makinelerimizin üstün performansı ile bir araya gelerek yüksek baskı kalitesi, verimlilik ve esneklik sunar. Siz de Mimaki 3DFF-222 ile kendi bünyenizde üretebileceğiniz özel baskı kalıplarıyla bu gelişmiş baskı özelliğini kullanarak göz alıcı baskılar elde edebilirsiniz.

share: