Haier Europe baskı çözüm partneri olarak Mimaki’ye güveniyor

Pişirme ürünlerindeki baskı uygulamaları için Mimaki baskı çözümlerine yatırım yapan Haier Europe, elde ettiği üstün performans ve kalite ile hem üretim sürecini optimize etti hem de nihai müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmayı başardı.

Küresel pazarın önde gelen beyaz eşya ve tüketici elektroniği şirketlerinden Haier Europe, Eskişehir’de bulunan üretim tesislerinde dijital baskıya geçiş yaparken sektörünün lideri Mimaki’yi tercih etti. Türkiye’de Eskişehir’deki Organize Sanayi Bölgesi’nde Çamaşır Makinesi Fabrikası, Bulaşık Makinesi Fabrikası ve Pişirici Grup için iki fabrikası bulunan Haier Europe, dünyanın dört bir yanına buradan tedarik sağlıyor. Fırın, ocak ve davlumbaz ürünlerini ürettiği ikinci fabrikasını 2024 yılının başında faaliyete alan firma, pişirici ürünler için Mimaki’nin baskı çözümlerini hatlarına ekledi. 2022 yılında AR-GE çalışmaları ve numune üretimi için Mimaki’nin küçük format flatbed UV-LED baskı makinesi UJF-6042MkII’ye yatırım yapan firma, aldığı başarılı sonuçlar ile seri üretim için iki adet yüksek performanslı geniş format UV-LED flatbed baskı makinesi JFX200-2513 EX’i de bünyesine ekledi. Pişirici makinelerin ön metal yüzlerindeki gösterge ve işaretlerin baskısını gerçekleştirmeye başlayan JFX200-2513 EX, kesintisiz üretim gücü ve baskı kalitesi ile markanın nihai müşteri memnuniyetine katkı sağlıyor.

Haier’in dünyadaki beyaz eşya pazarında %25 paya sahip olduğunu dile getiren Haier Europe Pişirici Fabrikası Üretim Yöneticisi Serkan Seçer, Eskişehir’deki dört fabrikada yaptıkları üretimin tamamen Avrupa pazarına ihraç edildiğini açıkladı. Çin menşeili Haier’ın lojistik olanakları ve üretim fırsatları nedeniyle Türkiye’de üretim yaptığını açıklayan Seçer, kaliteli üretimleri sayesinde pazarda güçlü ve olumlu bir marka algısına sahip olduklarını vurguladı. Seçer, Haier’in geniş bir ürün grubuna sahip bulunduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “Ekonomik, orta ve üst düzey segmentlerdeki ürünlerimizle farklı müşteri profillerine hitap ediyoruz.  Android ekranlı fırınlarımızdan IoT ile uzaktan WiFi ile bağlanıp kontrol edilebilen ürünlerimize kadar gelişmiş modellerimizin yanı sıra, basit pişirme amacı için tercih edilen modellerimiz de bulunuyor. Müşteri talebine bağlı olarak spesifik ürünler de üretebiliyoruz.”

Yeni açılan ikinci fabrika ile birlikte yılda 1,5 milyon adet fırın üretme kapasitesine ulaştıklarını dile getiren Seçer, Eskişehir’deki dört fabrikada toplamda 3500 kişinin istihdam edildiğini kaydetti. “Haier olarak Türkiye’de istikrarlı bir büyüme sürecindeyiz ve bu önümüzdeki dönemde de devam edecek” diyen Seçer, bu büyüme sürecinde Mimaki ile geleneksel baskıdan dijital baskıya geçişlerinin yeni fırsatlar sağladığının altını çizdi.

Mimaki bütün testlerimizden geçen tek marka oldu

Pişirici ürünlerinin %40’ının metal panelden, %60’ının da cam panelden oluştuğunu ifade eden Serkan Seçer, metal panellerde ikon ve yazı baskılarının daha önce ipek ve tampon baskı yöntemleriyle gerçekleştirildiğini söyledi. Seçer, bu işlem için dışarıdan hizmet aldıklarına değinerek şunları dile getirdi; “Eskiden baskı için sürekli kalıp/klişe oluşturmamız ve bu kalıpların her modelde değişmesi gerekiyordu. Elimizdeki ipek baskı kalıbı sayısı 720’ye kadar çıktı. Bunların bakımı, tadilatı ve stoklanması da ayrı bir süreç yönetimi gerektiriyordu. Eski Pişirici fabrikamızda ayrıca bir adet İpek Baskı alanı ve 200 derecede kürleme için fırınımız vardı. Dolayısıyla enerji maliyetini de artıran bir süreçle karşı karşıyaydık. Özetle geleneksel baskı yöntemleri bize istediğimiz üretim hızını veremiyordu ve yüksek üretim maliyetlerine yol açıyordu. Daha hızlı ve kişiselleştirilmiş üretim için iki buçuk yıl önce dijital baskı olanakları hakkında çalışmalarımızı başlattık ve Mimaki Eurasia ile bağlantıya geçtik. Olumlu geçen görüşmeleri takiben yaptığımız numune baskılar kurum içi ve bağımsız enstitü testlerinden başarıyla geçti. Hem ömür testlerimizden hem de klimatik chamber testlerimizden geçen ilk marka Mimaki oldu. Bunun yanı sıra, Mimaki’nin yüksek baskı kalitesi, hızı ve renk doğruluğu bütün beklentilerimizi karşıladı. Artık tek bir kalıp ile hiç olmadığı kadar hızlı, kolay ve yüksek kalitede bir baskı işlemini kendi bünyemizde gerçekleştirebiliyoruz.”

Seçer, açılan yeni fabrikada Mimaki yatırımları sayesinde artık ipek baskı alanı ve fırını oluşturulmadığını, panellerin baskı sonrasında derhal montaj aşamasına geçtiğini, bunun seri üretim için de büyük bir avantaja dönüştüğünü belirtti. 

Numune üretim süreci 1 aydan 15 dakikaya indi

AR-GE çalışmalarında kullanmak ve numune üretimi gerçekleştirmek için UJF-6042MkII’yi 2022 yılının temmuz ayında aldıklarını hatırlatan Serkan Seçer, geçmişte yaklaşık bir ayı bulan AR-GE ve deneme/numune üretim sürecinin artık sadece 15 dakikada tamamlanabildiğini açıkladı. Seçer; “Mimaki UJF-6042MkII yatırımından önce ilk deneme işlemine kadar uzun bir süreç geçiyordu. Yoğun işçilik, zaman ve maliyet kaybının yanı sıra, tekrar eden denemeler nedeniyle projelerin tamamlanma süreleri uzuyordu. Mimaki yatırımıyla artık böyle bir sorunumuz almadı. Proje tamamlama süremiz hiç olmadığı kadar kısaldığı gibi, deneme üretim ile reel üretim arasındaki baskı farklılıkları da ortadan kalktı” dedi.

Seçer, UJF-6042MkII’nin yüksek bir memnuniyet sağladığını, bu sayede 6 ay sonra gerçek üretim için ilk Mimaki JFX200-2513 EX yatırımına imza attıklarını dile getirdi. “İlk kurulum gerçek üretimde gücünü ortaya koydu ve tesisimizdeki kapasite artışını takiben ikinci bir makine için yine aynı modeli tercih ettik” diyen Seçer sözlerini şöyle sürdürdü; “Kasım 2023’te gelen ikinci JFX200-2513 EX baskı makinesini de yeni açılan pişirici fabrikamıza kurup devreye aldık. Her iki pişirici fabrikamızdaki birer JFX200-2513 EX baskı makinesi seri üretimimizin vazgeçilmez bir parçasına dönüştü. Haier küresel çapta ilk kez bir dijital baskı yatırımı yaptı ve bunu Eskişehir’deki tesislerinde Mimaki ile gerçekleştirdi. Bu deneyim bizim için yeni bir dönemin kapılarını açtı.”

Haier pişirme ürünlerindeki ikon ve yazılarda Mimaki imzası

Mutfaklarda kullanılan pişirici teknolojilerinde nihai kullanıcılar için panel yazılarının ve ikonlarının çok önemli olduğunu belirten Serkan Seçer, pişirme derecelerinden zaman ayarlamaya kadar birçok bilginin ön metal panele artık Mimaki ile dijital olarak basıldığını söyledi. “Uzun ömürlü çözümler sağlayan bir firma olarak baskıların da onunla aynı kalite ve güvenlik standartlarını karşılaması gerekir ve bu konuda Mimaki tek tedarikçimiz olmayı başardı” diyen Seçer şunları söyledi; “Ürünlerimize 10 yıl garanti veriyoruz ve tüm testlerimiz buna göre gerçekleştiriliyor. Baskılarda temel önceliğimiz bu süre boyunca yüzeyden çıkmaması, bozulmamasıdır. Metal üzerine baskı zor bir işlem esasen. Önce beyaz sonra renkli boya ile baskı işleminin yapılması gerekiyor. Mimaki JFX200-2513 EX ile boyaların çok güçlü bir şekilde yüzeye tutunduğunu ve çıkmadığını gördük. Orijinal Mimaki boyaları kullandığımız için başka bir şeye de ihtiyaç duymuyoruz. Uçtan uca Mimaki baskı teknolojisiyle en ince detaylara kadar ekran ve kadran yazı ve ikonlarını en iyi kalitede basabiliyoruz. İkisi de küresel birer marka olan Haier ve Mimaki iş birliği sayesinde nihai müşteriler yüksek bir kullanım konforuna ulaşıyor.”

Saatte 35m2’ye varan hızlara çıkan Mimaki JFX200-2513 EX ile yüksek bir verimlilik elde ettiklerini ifade eden Seçer, hata payının 0,01’lere kadar indiğini açıkladı. “Çok güvenilir bir makine olduğu için teknik sorunlar yaşamadık. Verimliliğimiz %95-100 arasında seyrediyor. Panel yerleştirme ve ayarlama yapma gibi kendimizle ilgili süreçlerde durmalar yaşıyoruz, bunun dışında 7/24 çalışabilecek bir baskı gücüne sahibiz” diyen Seçer, ayrıca Mimaki Çekirdek Teknolojileri sayesinde nozül sorunları ve bununla bağlantılı hatalar da yaşanmadığını vurguladı.

Mimaki deneyimi yaşadıkları UJF-6042MkII ve JFX200-2513 EX baskı makinesini kullanıcı dostu olarak tanımlayan Seçer, kompakt yapıları ve kolay ara yüzleri ile konforlu bir baskı işlemi elde ettiklerini ifade etti. Seçer; “Operatörlerimiz makineleri çok çabuk öğrendiler ve dilini anladılar. Aynı anda UJF-6042MkII’de 3 adet panele baskı yapabiliyorken, JFX200-2513 EX’te 40 adet panele baskı gerçekleştirebiliyoruz. Basit birkaç ayarla kalıplarımızdaki metal şablonlara direkt baskı yapabiliyoruz. Oluşturduğumuz profili kaydedebildiğimiz için tekrar tekrar profil oluşturmak zorunda kalmıyoruz. Metal baskısındaki toleransımızı artı eksi 0.5 mm olarak belirliyoruz ama Mimaki ile sadece 0.2 – 0.3 mm fark oluşabiliyor ki, bu yüksek bir doğruluk oranıdır. Bu doğruluk oranı sayesinde hem yüksek kalitede baskılar elde ediyoruz hem de hatalı baskı ile telefe çıkabilecek panel maliyetinden de kurtuluyoruz” dedi.

“Orijinal Mimaki boyalarının sertifikaları ile güvenli baskılar gerçekleştiriyoruz”

Mimaki baskı makinelerinin Eskişehir’de kurulu olmasına rağmen basılı ürünlerin Avrupa bölgesi başta olmak üzere küresel pazara ihraç edildiğini kaydeden Seçer, gelişmiş pazarların talep ettiği kalite ve güvenlik standartlarının büyük önem taşıdığının altını çizdi. Orijinal Mimaki boyaları (LH-100) için Mimaki tarafından verilen sertifikaların bu süreçte büyük bir kolaylık sağladığını belirten Seçer; “Örneğin Fransa pazarında boyaların sertifikaları isteniyor, TDS’leri ve ürün izlenebilirliği, dokümanları mutlaka sunuluyor. Mimaki Eurasia ve bayileri bizlere talep ettiğimiz bu dokümanları derhal ulaştırdı. GREENGUARD gibi uluslararası alanda geçerli ve onaylı sertifikalar ile Mimaki boyalarını Haier ürünlerinde büyük bir güvenle kullanabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Mimaki’yi güvenilir bir partner olarak gördüklerini belirten Seçer, aldıkları servis desteğinin de memnuniyetlerini artırdığını söyledi. Önümüzdeki dönemde farklı malzemelere de dijital baskı yapmayı planladıklarını ve bu konuda da yine Mimaki ile yola devam etmeyi düşündüklerini sözlerine ekleyen Seçer; “Zaten bildiğimiz, güvendiğimiz ve memnun olduğumuz bir firma varken, başka bir arayışa ihtiyaç duymuyoruz” dedi.

share: