Tuğra Etiket Endüstriyel Müşterilerine Mimaki Kalitesiyle Çözüm Sunuyor

Tuğra Etiket, Yasin Hasgül

Etiket dediğimizde aklımıza önce giysilerdeki veya gıdalardaki etiketler geliyor. Oysa makineler ve ekipmanlar üzerinde bulunan etiketler güvenlik nedeniyle çok daha önemlidir. Tuğra Etiket, uzun süredir Mimaki çözümlerini kullanarak endüstriyel etiket baskılarını gerçekleştiriyor ve müşterilerinin başarısına katkı sunuyor.

Ankara’nın en önemli sanayi bölgesi OSTİM’de kurulduğu 2011 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Tuğra Etiket Reklam, endüstriyel reklam segmentinin en önemli baskı hizmeti sağlayıcısı olarak biliniyor. Firma sert ve farklı iklim koşullarına dayanan bu teknik etiketlerin üretilmesinde 2014 yılından bu yana Mimaki baskı teknolojilerine ve hizmetlerine güveniyor. Firmanın kurucusu ve sahibi Yasin Hasgül, aslında bu sektör içinde yetişerek gelen bir isim ve önemli deneyimlere sahip.

12 yaşında etiket sektöründe çalışmaya başlayan Hasgül, daha sonra teknik ressam olarak eğitim gördü. Ancak, etiket baskısına olan tutkusu onu bir kez daha sektöre çekti. 2003 yılında bir ortağı ile birlikte Yazıcı Etiket’i kuran Hasgül, daha sonra buradan ayrıldı ve 2011 yılında Tuğra Etiket Reklam Dijital Baskı Sistemleri firmasını kurdu. Hasgül’ü benzerlerinden ayıran ve sektörde adını daha fazla duyuran nokta dijital baskı teknolojilerinin avantajlarını erkenden görmesi oldu. İşte bu noktada yolu Mimaki ile kesişti.

Büyük aşklar kavgayla başlar!

“1 Mayıs 2011’de yola çıkarken sektördeki dijital dönüşümü gördüm ve öncü bir adım atmak istedim. Özellikle UV teknolojisi alanındaki gelişmeler bizleri çok etkiledi” diyen Yasin Hasgül, Mimaki ile tanışma sürecini şöyle anlatıyor; “Yeni kurulmuş ve küçük çaplı bir firma olarak ikinci el Mimaki CJV30 S serisinden bir makine aldık. Ancak ikinci haftasında teknik bir hata oluştu ve geri verdik. Bir daha Mimaki makinesi almam bile demiştim. Bir süre başka markalarla devam ettim. Ancak artan iş hacmi nedeniyle bu makineler gerekli verimliliği ve hızı sağlayamıyordu. 2014 yılında bu sefer Mimaki’den CJV30-160BS bas/kes makinesini sıfır olarak aldım. Kartuşlu değil beslemeli bir sisteme sahip olan bu makine sayesinde, Mimaki ile aramızdaki güçlü işbirliği başlamış oldu. ‘Büyük aşklar kavgayla başlar sözü’ bizimle Mimaki arasındaki güçlü ilişkiyi tanımlıyor diyebilirim.”

Teknik etiket baskısı bizim işimiz

Yasin Hasgül zengin bir ürün portföyüne sahip olduklarını dile getirerek, metal, leksan, membran, folyo etiket dahil olmak üzere bütün teknik etiket ve sticker türlerine baskı yapabildiklerinin altını çizdi. “Teknik etiket baskısının kendine has gereksinimleri var. Mimaki markalı makine parkurumuzla teknik etiket baskısı bizim işimiz” diyen Hasgül, flatbed, roll to roll, bas/kes, eko-solvent ve UV makinalara sahip olduklarını açıkladı.

Hasgül; “Enerji, elektrik gibi segmentlerde faaliyet gösteren Ankara merkezli firmalara hizmet veriyoruz. Ancak bu firmaların yüzde 80’i ihracatçıdır. Dolayısıyla bizlerin bastığı etiketler dünyanın dört bir yanına gidiyor” dedi. Zaman içinde yaptıkları Mimaki yatırımlarının kendilerine bu gücü verdiğini dile getiren Hasgül bu süreci şöyle özetledi;

“2014 yılında aldığımız CJV30-160BS makinasını daha sonra satarak, artan kapasitemiz için gerekli bir başka Mimaki makinesi aldık. Halen hatlarımızda çalışan JFX200-2513 UV makinesini 2015 yılında bünyemize kattık. Ankara’da bu makineyi alan ilk firma biz olduk ve bu yatırımla metal etikete baskı ve dekota baskı işinde gücümüzü arttırdık. Bu makinayı aldığımızda hem siyasi hem ekonomik belirsizlik vardı. Dolayısıyla riskli bir yatırımdı, ancak biz krizi fırsata çevirdik ve ilk olmanın faydalarını gördük. 1 puntoya kadar küçük etiketlerin bile basılabildiği JFX200-2513 UV ile yeni işler alarak kriz döneminde işlerimizi büyüttük. Bu makine olmadan önce, eko solventte baskı ve sonrasında sıvama işlemi yapılıyordu, JFX200-2513 UV ile malzemeye direkt baskı yapabiliyoruz. Üstelik baskının dayanımı, kalitesi ve renk haslıkları arttı. Ayrıca baskının kuruması için bekleme diye bir sorunumuz da kalmadı.

Bir baskıcı ve reklamcı için olmazsa olmaz teknoloji eko solvent konusundaki yatırımı 2016 yılında yaptık ve Mimaki CJV300-160 eko solvent baskı makinesini aldık. Bu makine ile araç kaplama dahil dış mekan işlerini yapabiliyoruz. UV ile yapılamayacak işler için eko solvent vazgeçilmez seçenektir. Örneğin bir brandayı UV ile basmak çok maliyetlidir. Bu nedenle dış mekan işlerinde eko solvent kullanılmaya devam edecek. CJV300-160 ile vinil, folyo, oneway vision, mesh gibi malzemelere kolayca baskı gerçekleştiriyoruz. Bu makineyi aldığımızda Türkiye pazarında çok yeniydi ve çok başarılı sonuçlar aldık. Üstelik boya fiyatları diğerlerine göre oldukça düşük seviyelerde. Üretim ve verimlilik anlamında bu makine bizler için adeta bir uçak gücündedir. Önemli olan bu makineyi kullanmayı bilmektir.

2016 yılında ayrıca Mimaki UJF-3042FX UV baskı makinesi de aldık. Bu kompakt UV LED flatbed baskı makinesi bize numune ve mevcut müşterilerimizin az adetli baskı taleplerini karşılama esnekliği sundu. Bu makinemizde metal etiket baskısında başarılı sonuçlar alıyoruz. Bizim açımızdan UJF-3042, daha büyük hacimli işler için kullandığımız JFX200-2513 UV’nin tamamlayıcısıdır.

2018 yılındaki son yatırımımız ise UCJV300-160 UV roll to roll baskı makinesi oldu. Makinelerin aydınlatılmış panolarında yer alan leksan etiketlerin basımında bize büyük katkı sağladı. Bu makinede kullandığımız boyalar esneme özellikleri ile kırılmıyor ve dağılmıyor, sünme olmuyor. Solvent baskılarda olduğu gibi solventin uçması için beklememiz gerekmiyor, UV boya derhal kuruyor. Ayrıca kat kat baskı yerine, rulo baskı yapma rahatlığı bir başka avantajı. Bir başka üstünlüğü ise medya üzerine çift taraflı baskı yapabilmesidir. Şeffaf malzemeye hem önden hem de arkadan yapılan baskı ile görsel anlatım daha zengin oluyor. Ofis iç dekorasyonunda, yönlendirmede, cam yüzeylerde, taksi gibi araç yüzeylerinde yönlendirme ve uyarma etiketleri için yüksek kaliteli baskı sonuçları veriyor.”

Mimaki Çekirdek Teknolojileri kazandırıyor

Yasin Hasgül, Mimaki’nin Çekirdek Teknolojileri olarak tanımladığı donanım ve yazılım özelliklerinin de kendileri için dikkate değer olduğunu hatırlattı. Hasgül; “UV veya eko-solvent olsun önemli olan Mimaki’nin tam marka güvenilirliği ve gücü ile bize bunu sağlamasıdır. Örneğin Mimaki makinelerinde Mimaki Dökme Boya Sistemi (MBIS3) var. Bu sayede boya makineye takılana kadar hava almıyor, kurumuyor. Bu boyaları son damlasına kadar kullanabiliyoruz. Makineyi bir ay kapalı tutalım, sonra açtığımızda derhal işe başlayabiliyoruz, boya sıkıntısı yaşamıyoruz” dedi.

Agresif bir büyüme içinde olmayacağız

Yasin Hasgül Mimaki Yetkili Bayi Procolor’dan aldıkları teknik servisten memnun olduklarının altını çizerek, gerektiği anda yetkili personele ulaştıklarını ve sorunlarının en kısa sürede çözüldüğünü belirtti. Hasgül sözlerini şöyle bitirdi; “Mimaki’yi ve getirdiği yenilikleri yakından takip ediyoruz. Bunu hem katıldıkları fuarlarda hem de düzenledikleri teknoloji etkinliklerinde birebir izliyoruz. Yeniliğe olan bağlılığımız onlarla paralel gelişiyor. Bu inanç ve çalışma ile 28 metrekarelik küçük bir alanda başladığımız işimizi bugün 300 metrekarenin üzerinde bir alana çıkardık. Tek bir makine ile yola çıkarak, UV ve eko-solvent alanında flatbed ve roll to roll makine parkuruna sahip olduk. Pazarda agresif bir strateji ile değil özel müşterilerimizle çalışarak büyümeye devam edeceğiz”

share: