Mimaki’nin yeni tekstil pigment transfer baskı sistemi TRAPIS ezberleri bozuyor

trapis

FESPA GPE 2024’ü adeta bir inovasyon alanına dönüştüren Mimaki, ticari olarak ilk kez sergileyeceği yeni tekstil pigment transfer baskı sistemi TRAPIS ile karmaşık prosesleri ortadan kaldırırken, yatırım ve işletme maliyetlerini düşürmeye katkı sağlıyor. TRAPIS birçok farklı tekstil uygulaması için talep edilen en yüksek esnekliği sunarak, kullanıcıların pazar avantajlarını artırıyor.

Geniş format inkjet baskı makineleri, kesim plotterları ve 3D baskı makinelerinin lider markası Mimaki, tekstil baskısında işlemi hızlandırıp kolaylaştırmanın yanı sıra, çevresel ayak izini de radikal bir biçimde düşüren bir yeniliği daha pazarla buluşturuyor. Konsept versiyonu geçen yıl ITMA Milano fuarında tanıtılan tekstil pigment transfer baskı sistemi TRAPIS’in ticari versiyonu ilk kez FESPA Global Print Expo (GPE) 2024’te Salon 12 F10 numaralı Mimaki standında sergilenecek. Sadece iki aşamada hızlı ve kolay bir şekilde üretimi mümkün kılan bu yeni çözüm, geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında atık suyu neredeyse %90 oranında azaltarak dikkat çekmeyi başarıyor.

Adı ‘Transfer’, ‘Pigment’ ve ‘Sistem’ kelimelerinden türetilen yeni pigment transfer tekstil baskı sistemi TRAPIS, hem geleneksel hem de mevcut dijital baskı yöntemlerinden farklılaşan avantajlara sahip. Neredeyse hiç su kullanmadan üretim yapan TRAPIS, tekstil uygulamaları için çevre dostu ve kullanımı kolay bir çözüm olarak öne çıkıyor.

TRAPIS ile sadece iki adımda üretim ve kolay bakım avantajı

Tekstil pigment transfer baskı sistemi TRAPIS, baskı hizmeti sağlayıcılarına hiç olmadığı kadar kolay bir işlem imkanı sunuyor. Geleneksel analog ve dijital sistemlerin yedi ve sekiz aşamada gerçekleşen karmaşık işlemleri TRAPIS’te sadece baskı ve transfer adımlarıyla elde edilebiliyor. İlk aşamada kullanıcı tarafından seçilen tasarım baskı makinesinde özel bir boyayla transfer kağıdına basılıyor ve ikinci aşamada da bu bir kalender aracılığıyla tekstil yüzeyine aktarılıyor. Üstelik azalan adım sayısı sayesinde karmaşık süreçler için ihtiyaç duyulan uzmanlık becerilerine de gerek kalmıyor. Bunun yanı sıra, yeni sistemde kumaş konveyör bandı bulunmadığı için zaman alan yoğun bakım ihtiyacı da ortadan kalkıyor. Dolasıyla kullanımı ve bakımı kolay olan sistem, günlük iş akışının hızlanmasına ve verimliliğin artmasına önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Tekstil baskısında metrekare başına 14,5 litre su tasarrufu

Pazardaki mevcut hem analog hem de geleneksel dijital baskı yöntemleri yoğun miktarda su tüketir. Ancak TRAPIS, baskı makinesinin otomatik bakımı dışında hiç su kullanmaz. Ayrıca, kumaşın ön işlemden geçirilmesi veya yıkanması gerekmediğinden, diğer dijital baskı yöntemlerine kıyasla metrekare başına yaklaşık 14,5 litre su tasarrufu elde edilir. Bu hem işletme maliyetinin düşürülmesi hem de çevresel atığın azaltılması açısından oldukça önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor.

TRAPIS, kullanıcıların pahalı ve kısıtlayıcı olabilen atık su arıtma tesisi ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Bunun yanı sıra, yenilikçi çözüm daha küçük boyutları sayesinde işletmede istenilen herhangi bir alana rahatlıkla yerleştirilebiliyor.

textile printer
Mimaki TS330-1600
textile applications
Baskı hizmeti sağlayıcılarının tekstil uygulama olanaklarını genişleten sistem, doğal elyaflar da dahil olmak üzere çok çeşitli malzemelere baskı yapabiliyor
trapis
Mimaki’nin TRAPIS çözümü, inkjet baskı makinesi ve kalenderden oluşan basit, çevre dostu, iki aşamalı bir süreç sunuyor
Tekstil baskısında uygulama yelpazesini genişletin

Mimaki’nin yenilikçi sistemi TRAPIS işlemi daha da basitleştirmenin ötesinde uygulama yelpazesini de genişletmeyi mümkün kılıyor. Pamuk ve ipek gibi doğal elyafların yanı sıra karışımlı elyaflardan üretilen kumaşlar da dahil olmak üzere, çok çeşitli tekstil yüzeylere tek bir boya türüyle baskı yapılabiliyor. Bu sayede işlem çok malzemeli düşük hacimli üretimlerde bile esnek olabiliyor ve müşteri taleplerine kolaylıkla uyum sağlayabiliyor.

TRAPIS’i kullanıcılar için avantajlı kılan diğer bir unsur da özel boyalarıdır. ZDHC MRSL Lv.3 sertifikasına sahip olan Mimaki boyaları ayrıca bluesign® APPROVED standardını da karşılıyor. Böylece hem üretimde görev alan personel hem de nihai tüketiciler açısından güvenli ve çevre dostu bir proses ve nihai ürün garanti altına alınıyor. Mimaki’nin mevcut tekstil çözüm portföyünde olduğu gibi, TRAPIS ile üretilen baskılar da ev tekstili, spor giyim ve moda gibi sektörler için önemli olan nefes alabilirlik ve su emebilirlik gibi özellikleri etkilemeden esneyebiliyor ve renk haslığını uzun süre koruyor.

Evertse; “TRAPIS’i yenilikçi ve kusursuz bir sistem olarak geliştirdik”

TRAPIS’in konsept olarak geçen yıl Milano’da gerçekleştirilen ve küresel tekstil sektörünün olimpiyat etkinliği kabul edilen ITMA’da sunulduğunu hatırlatan Mimaki Eurasia Genel Müdürü ve Mimaki Europe Satış Genel Müdürü Arjen Evertse, bu süreçte çok olumlu geri dönüşler aldıklarını açıkladı. Evertse sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçen bir yıllık sürede TRAPIS için geliştirmelere devam ettik ve güçlü bir perspektif oluşturduk. Artık ticari olarak pazarla buluşmaya hazır olan çözümümüzü FESPA GPE 2024’te paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Gelişen sürdürülebilirlik standartlarının ve müşteri taleplerinin bilincinde olarak kullanıcılarımız için yenilikçi ve kusursuz bir sistem geliştirdik. Herkes tarafından kolayca çalıştırılabilen ve istenilen herhangi bir yere kurulabilen, karmaşık işlemler içermeyen bir tekstil baskı çözümü olarak TRAPIS, maliyet, zaman ve çevresel etkiyi minimum seviyede tutarken, canlı renklerde tekstil uygulamaları üretmek için baskı hizmeti sağlayıcılarının tercih edeceği bir çözüme dönüşecek.”

share: